Şal Nasıl Bağlanır ve Şal Bağlama Modelleri

Şal Nasıl Bağlanır ve Şal Bağlama Modelleri

Şalın, son zamanlarda tesettürlü kadınlar tarafından sıkça kullanıldığını görüyoruz. Birçok kişiye göre şalın kullanımı ve yapılışı eşarba göre çok daha kolay olduğu için şala yönelim artmış durumdadır. Birçok farklı kumaştan şal olmasıda tesettür giyimde şalın önemini arttırmıştır. 

Günlük kıyafetlerle, spor kıyafetlerle, abiye kıyafetlerle rahatlıkla kombinleyebileceğiniz çok fazla kumaş ve renk seçeneği olan şallar nasıl bağlanır ?

Şal nasıl bağlanır ? sorusunun tabii ki tek bir cevabı yok. Şal bağlama tamamen kişinin kendi zevkine kalmış bir durumdur. Ancak biz bu yazımızda şal bağlama modellerine, şal bağlamanın püf noktalarına ve yüz şekline göre şal bağlama tekniklerine değineceğiz.

Öncelikle tüm şal modellerinde dikkat etmeniz gerekenlere değinelim.

  • Şal seçimi
  • İğne kullanımı
  • Bone kullanımı

Şal seçiminizi yapın

Tesettürlü kadınlar için şal seçimi oldukça önemlidir. Şalınızın rahat ve güzel durmasını istiyorsanız kaliteli bir kumaş seçmelisiniz. Günümüzde hemen hemen her çeşit kumaş bulunmaktadır. 

Tercihiniz tok duran, kaymayan ve kolay şekil alan şallardan olmalıdır. Örneğin, Silk&Pearl’ün Trend Diamond Şal serisi sizin için doğru bir seçim olacaktır.

Taş Rengi Trend Diamond Şal
Taş Rengi Trend Diamond Şal

Görseldeki şal Silk&Pearl Trend Diamond Şal-Taş Rengi

İğne kullanın

Şalınızın düzgün durması için gereken en önemli şeylerden biri iğnedir. İğne hem boynunuzun gözükmesini engeller hemde şalınızın kaymasını engeller. İğne takmadığınız zaman şalınız gün içinde kayabilir ve bozulabilir. Haliyle  bu durumda sizi rahatsız eder. 

Ayrıca iğne ipek kumaş gibi bazı kumaşlara zarar verebilir. Bunu önlemek için size mıknatıslı iğne kullanmanızı tavsiye ederiz. 

Bone kullanın

Bone kullanmak şalınızın kaymasını engelleyecektir. Ve aynı zamanda bone kullandığınızda saçlarınız gözükmeyecektir. 

Bazı şal kumaşları bone kullanılmadığında bile kaymaz. Böyle durumlarda bone kullanıp kullanmamak sizin tercihinize kalmış olur.

Şal Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şal bağlamanın püf noktalarından biri de topuzdur. Topuzunuzun nasıl olduğu, şalınızın nasıl duracağını fazasıyla etkiler. Eğer siz topuzunuzu çok üstten yapıyorsanız şalınız gün içinde öne doğru kayacaktır. Eğer topuzunuzu çok aşağıdan yapıyorsanız şalınız gün içinde arkaya doğru kayacaktır. 

Bunları önlemenin püf noktası topuzunuzu kafanızla aynı hizada yapmanızdır. Topuzunuzu kafanızın hizasında ya da bir tık aşağısında yaptığınız zaman şalınız hem güzel görünür hem de gün içinde bozulmaz. 

Şal Bağlama Teknikleri Nelerdir ?

Şal bağlama teknikleri içinden biz size günlük hayatta yapması rahat ve kolay olan, sıkça tercih edilen tekniklerden bahsedeceğiz. 

Klasik şal bağlama stili

Bu stil tesettürlü kadınlar tarafından en sık kullanılan stillerden biridir. Yapımı çok kolay ve çok şık duran bir modeldir. 

Öncelikle topuzunuzu yapın ve bonenizi takın. Şalınızı başınızın üzerine yerleştirin ve iki ucunu önünüzde eşitleyin. Çenenizin altından şalınızı iğneleyin. Daha sonra şalınızın sağ taraftaki ucunu sol tarafa, sol taraftaki ucunu ise sağ tarafa atarak ister arkada düz bir şekilde bırakın, isterseniz de arkadan bir düğüm atın. 

İki türlüde rahat ve şık olacaksınız. Bu şal bağlama modeli, arkadan şal bağlama modelleri içinden en çok tercih edilen modeldir.

Kolay ve şık şal bağlama stili

Bu modeli yapmak için öncelikle topuzunuzu yapın ve bonenizi takın. 

Şalınızın bir ucunu uzun diğer ucunu ondan biraz daha kısa olacak şekilde önünüze getirin. Şalınızı çenenizin altından iğneleyin. Daha sonra sağ ucunu sol tarafa, sol ucunu ise sağ tarafa doğru arkaya atın. Sonra uzun tarafı önünüze getirin. 

Bu model genç şal bağlama modelleri arasında sıklıkla tercih edilen bir modeldir. 

Bahsettiğimiz bu iki şal bağlama stili de kolay ve şık durmaları dışında modern şal bağlama modelleri içinde en popüler olan modellerdir.

İğnesiz şal bağlama stili

Bu şal bağlama stili çok rahat ve çok kolay modellerden bir diğeri. Özellikle pamuklu şallar gibi yumuşak kumaşlı şallarla yapılan bir modeldir. 

Bu stili uygulamak için öncelikle topuzunuzu ister kafanızın hizasında isterseniz hafif düşük olacak şekilde yapın ve bonenizi takın. Şalınızın uçlarını eşit şekilde önünüzde birleştirin. Çenenizin altından hiç iğne kullanmadan şalınızın uçlarını sağ ucunu sol tarafa, sol ucunu ise sağ tarafa atıp arkanızda birleştirin. Daha sonra bir düğüm atın ve işte bu kadar. 

İğnesiz şal bağlama popüler olan kolay şal bağlama modellerinden biridir.

Bu modelleri veya farklı şal modellerini yaparken şalınızın önünün düzgün durması için Silk&Pearl’ün şalları gibi kolay şekil alan şalları tercih edebilirsiniz.

Şalınızın güzel durması için dikkat etmeniz gereken bir diğer husus yüz şekline göre şal bağlama tekniğidir.

  • Oval yüz için şal bağlama tekniği
  • Üçgen yüz için şal bağlama tekniği
  • Dikdörtgen ve kare yüz için şal bağlama tekniği

Oval yüz için şal bağlama tekniği

Yukarıda bahsettiğimiz klasik şal yapımı modelleri, oval yüzler için gayet uygundur. Oval yüzle sahip kişiler için tavsiyemiz, şalınızı bağlarken boynunuzu biraz gevşek bırakın. Böylece yüz hatlarınız ortaya çıkacaktır. 

Size bir diğer tavsiyemiz ise penye şal kullanın. Penye şallar hem yüz şeklinize çok yakışacak hemde penye şal ile çok rahat edeceksiniz. 

Üçgen yüz için şal bağlama tekniği

Üçgen yüz şekline sahip kişilere, yüzlerinin oval görünmesi için vereceğimiz tavsiye, şalınızı üçgen şeklini vererek bağlayınız. Şalınızı bu şekilde yapmak size diğer modellerden çok daha fazla yakışacaktır. 

Dikdörtgen ve kare yüz için şal bağlama tekniği 

Dikdörtgen ve kare yüz şekline sahip kişiler, yüzlerinin oval gözükmesi için mutlaka şallarının altında bone kullanmalıdır. Eğer sizde bu yüz şekillerinden birine sahipseniz bonenizi hafif alnınızı kapatacak şekilde indirin. Böylece yüzünüz daha oval gözükecektir.